Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού «Υποστηρίζουμε τον μητρικό θηλασμό για έναν πιο υγιή πλανήτη!»


Η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την 1η έως τις 7 Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από την 1η έως τις 7 Νοεμβρίου. 

Πρόκειται για μια εκστρατεία που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και τη δράση για θέματα που σχετίζονται με τον θηλασμό.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action-WABA) και τη Unicef, παγκόσμιους υποστηρικτές της  προώθησης του θηλασμού. 

Στη «μητρική» γλώσσα θηλασμός σημαίνει επικοινωνία. Είναι επαφή, είναι ένδειξη αγάπης, προστασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ μητέρας και βρέφους, που ζουν μαζί για 9 μήνες. Είναι η αρχή μιας σχέσης αμφίδρομης, που τα θεμέλιά της ξεκινούν από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι: «Υποστηρίζουμε τον μητρικό θηλασμό για έναν πιο υγιή πλανήτη!» και επικεντρώνεται στην επίδραση της βρεφικής διατροφής στην κλιματική αλλαγή και στην επιτακτική ανάγκη να προστατέψουμε και να υποστηρίξουμε τον θηλασμό για την υγεία του πλανήτη και των κατοίκων του. 

Ο θηλασμός έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο στην υγεία του ανθρώπου όσο και του πλανήτη. Το μητρικό γάλα υποστηρίζει έναν πιο υγιή πλανήτη! Είναι η φυσική πρώτη τροφή για μωρά, περιέχει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του και επί πλέον προάγει την αισθητηριακή και γνωστική ανάπτυξη και το προστατεύει από τις λοιμώξεις και τα χρόνια νοσήματα. Είναι απόλυτα φυσικό, οικολογικό και δεν προκαλεί μόλυνση στο περιβάλλον, αφού δεν απαιτείται χρήση συσκευασιών και δε δημιουργούνται απόβλητα, σε αντίθεση με την παραγωγή και τη χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος.

Κάθε μητέρα πρέπει να έχει τη στήριξη της κοινωνίας, για να επιτύχει το βέλτιστο θηλασμό. Κάθε μητέρα μικρού παιδιού χρειάζεται πρόσβαση σε εξειδικευμένη υποστήριξη θηλασμού από τις υγειονομικές εγκαταστάσεις και την κοινότητα. 

Όσον αφορά στην προώθηση του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας θεσμοθετούνται οι χώροι θηλασμού για το κοινό και στην Εργασία, τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, οι Τράπεζες Γάλακτος και το «Μητρώο Επιμορφωτών για την προαγωγη του Μητρικου Θηλασμού», καθώς και η ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού σε επίπεδο πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσική συνέχεια μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό απαιτεί αγάπη, υπομονή και επιμονή ,την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη των μητέρων.

Η Let’s Bond υποστηρίζει με τα προϊόντα και τις ενέργειες της τον μητρικό θηλασμό και το δικαίωμα της μητέρας να θηλάζει με ιδιωτικότητα, ασφάλεια και άνεση όπου βρίσκεται, ενισχύοντας έτσι το δεσμό και δέσιμο (bonding) της μητέρας με το μωρό της. Σχεδιάζει & δημιουργεί μοναδικές μαντήλες θηλασμού από άριστης ποιότητας και υφής οργανικά, βαμβακερά υφάσματα, τα οποία βάφονται με οικολογικά χρώματα στα μοναδικά patterns που σχεδιάζουν οι δημιουργοί της. Οι μαντήλες διαθέτουν ειδική εύκαμπτη μπανέλα και αυξομειούμενο δέσιμο ώστε να προσφέρουν οπτική επαφή και άνεση κατά τη διάρκεια του θηλασμού και διαθέτουν βαμβακερό πουγκί μεταφοράς! Έτσι, προσφέρεται στη θηλάζουσα μητέρα τη δυνατότητα να θηλάζει οπουδήποτε και να συνδέεται με το μωράκι της, όχι μόνο με ηρεμία και άνεση, αλλά και με μοναδικό στυλ! 

“Οταν είσαι μητέρα, ποτέ δεν είσαι μόνη στις σκέψεις σου. Πάντα σκέφτεσαι δυο φορές: τη μία για τον εαυτό σου και την άλλη για το παιδί σου”. Σοφία Λόρεν